Uczniowie szkół średnich są na tyle dorośli, by spierać się o prawidłową odpowiedź, a jednocześnie na tyle młodzi, by autentycznie cieszyć się ze zwycięstwa. To połączenie sprawia, że quiz to jeden z najłatwiejszych sposobów na przekształcenie pięciu wolnych minut w okazję do prawdziwej nauki.
Te 60 pytań jest przeznaczonych dla uczniów szkół średnich, którzy potrafią czytać i pisać: nie tak łatwe, żeby były nudne, nie tak trudne, żeby wymagały wyszukiwarki. Wykorzystaj jedną kategorię jako rozgrzewkę lub przećwicz cały zestaw w ramach zajęć lekcyjnych.
Ciekawostka na rozgrzewkę dla uczniów szkół średnich
Zróżnicowany zestaw tematów, który ma na celu zachęcenie klasy do rozmowy przed przejściem do rundy tematycznej.
1. Kto napisał sztukę „Romeo i Julia”?
Odpowiedź: William Szekspir.
2. Jaka jest stolica Francji?
Odpowiedź: Paryż.
3. Ile jest kontynentów?
Odpowiedź: siedem.
4. Jaki gaz pobierają rośliny podczas fotosyntezy?
Odpowiedź: Dwutlenek węgla.
5. Kto był pierwszą osobą, która chodziła po księżycu?
Odpowiedź: Neila Armstronga.
6. Jakim językiem mówi się w Brazylii?
Odpowiedź: portugalski.
7. Jakie jest największe zwierzę na Ziemi?
Odpowiedź: Płetwal błękitny.
8. W którym kraju znajdują się piramidy w Gizie?
Odpowiedź: Egipt.
9. Jaka jest najdłuższa rzeka na świecie?
Odpowiedź: Tradycyjnie była to rzeka Nil, jednak obecnie niektóre pomiary wskazują na Amazonkę.
10. Który pierwiastek ma symbol chemiczny „O”?
Odpowiedź: tlen.
11. Jaka jest stolica Włoch?
Odpowiedź: Rzym.
12. Jaki jest główny język używany w Japonii?
Odpowiedź: japoński.
13. Który ocean jest największy?
Odpowiedź: Ocean Spokojny.
14. W której galaktyce znajduje się Ziemia?
Odpowiedź: Droga Mleczna.
15. Kogo często nazywa się ojcem informatyki?
Odpowiedź: Alana Turinga.
Ciekawostki naukowe dla uczniów szkół średnich
Obejmuje biologię, chemię, fizykę i nauki o Ziemi.
16. Jaka jest najtwardsza naturalna substancja na Ziemi?
Odpowiedź: Diament.
17. Jak nazywa się gatunek, w którym nie ma już żadnych żyjących przedstawicieli?
Odpowiedź: wymarły.
18. Jakim typem ciała niebieskiego jest słońce?
Odpowiedź: Gwiazda.
19. Która część rośliny przeprowadza fotosyntezę?
Odpowiedź: Liście.
20. Jak nazywa się H2O?
Odpowiedź: Woda.
21. Jak nazywamy substancje, których nie można rozłożyć na substancje prostsze?
Odpowiedź: Elementy.
22. Jaki jest symbol chemiczny złota?
Odpowiedź: Au.
23. Jak nazwać substancję, która przyspiesza reakcję chemiczną, nie ulegając jednocześnie jej zużyciu?
Odpowiedź: Katalizator.
24. Jak nazywa się substancja o pH mniejszym niż 7?
Odpowiedź: Kwas.
25. Który pierwiastek jest reprezentowany przez symbol „Na”?
Odpowiedź: sód.
26. Jak nazywa się ścieżka, po której porusza się planeta wokół Słońca?
Odpowiedź: Orbita.
27. Jakie urządzenie mierzy ciśnienie atmosferyczne?
Odpowiedź: Barometr.
28. Jaki rodzaj energii posiada obiekt w ruchu?
Odpowiedź: Energia kinetyczna.
29. Jak nazywa się zmiana prędkości w czasie?
Odpowiedź: Przyspieszenie.
30. Jakie są dwa składniki wielkości wektorowej?
Odpowiedź: Wielkość i kierunek.
Ciekawostki o wydarzeniach historycznych dla uczniów szkół średnich
Przyjrzyjmy się kluczowym wydarzeniom i postaciom z historii świata.
31. Któremu odkrywcy przypisuje się dotarcie do Nowego Świata w roku 1492?
Odpowiedź: Krzysztof Kolumb.
32. Jaki dokument podpisał król Anglii Jan w 1215 roku?
Odpowiedź: Magna Carta.
33. Jak nazywała się seria wojen średniowiecznych, które toczyły się o Ziemię Świętą?
Odpowiedź: Krucjaty.
34. Kto był pierwszym cesarzem Chin?
Odpowiedź: Qin Shi Huang.
35. Jaki mur zbudowali Rzymianie w północnej Brytanii?
Odpowiedź: Mur Hadriana.
36. Jaki statek przywiózł Pielgrzymów do Ameryki w 1620 roku?
Odpowiedź: Mayflower.
37. Kto był pierwszą kobietą, która samotnie przeleciała nad Oceanem Atlantyckim?
Odpowiedź: Amelia Earhart.
38. W którym kraju rozpoczęła się rewolucja przemysłowa?
Odpowiedź: Wielka Brytania.
39. Kim był starożytny grecki bóg morza?
Odpowiedź: Posejdon.
40. Jak nazywał się system segregacji rasowej w Republice Południowej Afryki?
Odpowiedź: Apartheid.
41. Który faraon egipski rządził w latach 1332–1323 p.n.e.?
Odpowiedź: Tutanchamon, znany również jako król Tut.
42. Jaka wojna toczyła się pomiędzy północą i południem Stanów Zjednoczonych w latach 1861–1865?
Odpowiedź: Wojna secesyjna w Ameryce.
43. Jaka słynna twierdza i dawny pałac królewski znajdują się w centrum Paryża?
Odpowiedź: Luwr.
44. Kto przewodził Związkowi Radzieckiemu podczas II wojny światowej?
Odpowiedź: Józef Stalin.
45. Jaki był pierwszy sztuczny satelita Ziemi wystrzelony przez Związek Radziecki w 1957 roku?
Odpowiedź: Sputnik.

Ciekawostki matematyczne dla uczniów szkół średnich
Sprawdza wiedzę matematyczną na poziomie szkoły średniej.
46. Jaka jest wartość pi do dwóch miejsc po przecinku?
Odpowiedź 3.14.
47. Jak nazywa się trójkąt, który ma dwa równe boki?
Odpowiedź: Trójkąt równoramienny.
48. Jaki jest wzór na pole prostokąta?
Odpowiedź: Długość razy szerokość.
49. Jaki jest pierwiastek kwadratowy z 144?
Odpowiedź 12.
50. Co to jest 15% z 100?
Odpowiedź 15.
51. Jeśli promień okręgu wynosi 3 jednostki, jaka jest jego średnica?
Odpowiedź: 6 jednostek.
52. Jak nazwać liczbę podzielną przez 2?
Odpowiedź: Liczba parzysta.
53. Jaka jest suma kątów w trójkącie?
Odpowiedź: 180 stopni.
54. Ile boków ma sześciokąt?
Odpowiedź: sześć.
55. Ile wynosi 3 do sześcianu (3³)?
Odpowiedź 27.
56. Jak nazywa się najwyższa liczba ułamka?
Odpowiedź: Licznik.
57. Jak nazywa się kąt większy niż 90 stopni, ale mniejszy niż 180 stopni?
Odpowiedź: Kąt rozwarty.
58. Jaka jest najmniejsza liczba pierwsza?
Odpowiedź 2.
59. Jaki jest obwód kwadratu o boku długości 5 jednostek?
Odpowiedź: 20 jednostek.
60. Jak nazwać kąt, który ma dokładnie 90 stopni?
Odpowiedź: Kąt prosty.
Znajdź ciekawostki dla osób w innym wieku
Ten zestaw jest przeznaczony dla uczniów szkół średnich. Jeśli planujesz quiz dla szerszej grupy, te gry obejmują pozostałe krańce przedziału wiekowego:
- Pytania i odpowiedzi w quizie wiedzy ogólnej:centrum zawierające ponad 170 pytań, skierowane do dorosłych, zainteresowanych kulturą popularną
- Pytania quizowe dla nastolatków:poziom trudności wyższy, z rundami muzyki, literatury i sztuk pięknych
- 100 pytań quizowych dla dzieci:prostszy zestaw dla młodszych uczniów i rodzinnych wieczorów gier
PYTANIA I ODPOWIEDZI
Dla jakiej grupy wiekowej przeznaczony jest ten quiz?
Pytania te są przeznaczone dla uczniów szkoły średniej, w wieku od 11 do 14 lat, na poziomie czytania i wiedzy, ale sprawdzą się również w przypadku każdej grupy wiekowej lub starszej.
Ile pytań powinienem zadać na sesję?
Jedna pełna kategoria (15 pytań) zmieści się w 10-15-minutowej rozgrzewce. W przypadku dłuższych sesji, przećwicz dwie lub trzy kategorie jedna po drugiej.
Czy mogę wykorzystać te pytania do nauki zdalnej lub wirtualnej?
Tak. Wczytaj kategorię do quizu AhaSlides i udostępnij link do dołączenia. Uczniowie odpowiadają na pytania z własnego urządzenia, niezależnie od tego, czy są na miejscu, czy dołączają zdalnie.

Gdzie mogę znaleźć ciekawostki dla innej grupy wiekowej?
Zobacz sekcję „Znajdź ciekawostki dla innych grup wiekowych” powyżej, aby zapoznać się z kolekcjami obejmującymi nastolatków, dzieci, osoby dorosłe lub osoby pracujące.




.webp)


