Are you a participant?

150+ Best History Trivia Questions, to conquer World History

150+ Best History Trivia Questions, to conquer World History

Quizzes and Games

Astrid Tran 14 Nov 2022 8 min read

Interested in History Trivia Questions? Are you curious about human history? How well do you know about the world’s historical timeline and events from billions of years ago? Do you feel history is a boring subject and hard to remember? There is always a way of learning any kind of monotonous subject with fun quizzes.

Let’s explore 150+++ General History Trivia Questions and answers to explore how the world has changed and interesting events and people in history.

Beside history trivia questions, let’s check out more quiz ideas for this holiday season by using AhaSlides Spinner Wheel

HIstory Trivia Questions – Source: Freepik

50+ World History Trivia Questions

Nowadays, many youngsters ignore learning history for plenty of reasons. Though how much you hate to learn about history, there is important and common knowledge related to history that all people must know. Let’s dig out what they are with the following history trivia questions and answers:

  1. When is the first World war started? Answer: 1910
  2. Which is the oldest civilization in the world? Answer: Mesopotamia
  3. Who is called Napoleon of Iran? Answer: Nader Shah
  4. Which is the last dynasty in China? Answer: Qing dynasty
  5. Who is the first president of the United State? Answer: Washington 
  6. In which year was John F. Kennedy assassinated? Answer: 1963
  7. Which U.S president had a home called The Hermitage? Answer: Andrew Jackson
  8. Whose period was known as the Golden Age of Rome? Answer: Augustus Caesar
  9. Where is the first Summer Olympics held? Answer: Athens, Greece 1896
  10. Which is the oldest dynasty still ruling? Answer: Japan
  11. Aztec civilization originated from which country? Answer: Mexico
  12. Who was among the famous Roman poets? Answer: Virgil
  13. Who was the first American to win a Nobel Peace? Answer: Theodore Roosevelt
  14. Who explored New World? Christopher Columbus.
  15. Which are the earliest ancestors of Native Americans? Answer: Paleo- Indian
  16. Where is Babylon remain located? Answer: Iraq
  17. Where is the home country of Joan of Arc? Answer: France
  18. When Joan of Arc was beatified in the famous Notre Dame cathedral in Paris? Answer: 1909
  19. Who was the first man to walk on the moon? Answer: Neil Armstrong, 1969
  20. During which event, Korea was separated into 2 nations? Answer: World War II
  21. What is another name for the Great Pyramid in Egypt? Answer: Giza, Khufu
  22. Which is considered the first human technology? Answer: Fire
  23. Who is the inventor of electric light? Answer: Thomas Edison
  24. Cuzco, Machu Pichu is a famous place located in which country?  Answer: Peru
  25. Julius Caesar is born in which city? Answer: Rome
  26. The Death of Socrates was painted by whom? Jacques Louis David
  27. What part of history called a fervent period of European cultural, artistic, political, and economic “rebirth” following the Middle Ages? Answer: The Renaissance
  28. Who is the founder of the Communist Party? Answer: Lenin
  29. Which of the following city has the highest historical monuments? Answer: Delhi
  30. Who is also known as the founder of scientific socialism? Answer: Karl Marx
  31. Where did the Black Death bring the most serve impact? Answer: Europe
  32. Who discovered Yersinia pestis? Answer: Alexandre Emile Jean Yersin 
  33. Where was the last place that Alexandre Yersin stayed before he died? Answer: Vietnam
  34. Which country in Asia is a member of the Axis in World War II? Answer: Japan
  35. Which country are member of the Allies in World War II? Answer: Britain, France, Russia, China, and the USA.
  36. When did The Holocaust, one of the most terrible events in history happen? Answer: During World War II
  37. When did World War II start and end? Started in 1939 and ended in 1945
  38. After Lenin, who was officially the leader of the Soviet Union? Answer: Joseph Stalin.
  39. What is the first name of NATO before its current name? Answer: North Atlantic Treaty.
  40. When Cold War happened? Answer: 1947-1948
  41. Who was named after Abraham Lincoln was assassinated? Answer: Andrew Johnson
  42. Which country belongs to the Indochina peninsula during French colonization? Answer: Vietnam, Laos, Cambodia
  43. Who is the famous leader of Cuba had 49 years in power? Answer: Fidel Castro
  44. Which dynasty was considered The Golden Age in Chinese history? Answer: Tang dynasty
  45. Which King of Thailand contributed to making Thailand survive during Europe colonial? Answer: King Chulalongkorn
  46. Who was the most powerful woman in Byzantine history? Empress Theodora
  47. In which ocean did the Titanic sink? Answer: Atlantic Ocean
  48. When was the Berlin wall removed? Answer: 1989
  49. Who delivered the famous “I have a dream” speech? Answer: Martin Luther King Jr.
  50. Which were China’s Four Great Inventions? Answer:  papermaking, the compass, gunpowder, and printing

30+ True/False History Trivia Questions, Just for fun

Do you know that history can be fun and interesting if we know how to dig out knowledge? Let’s learn about history fun facts and tricks to enrich your smartness, by the below history trivia questions and answers. 

51. Napoleon is known as the Man of Blood and Iron. (False, it is Bismarck, Germany)

52. The first newspaper in the world was started by Germany. (True)

53. Sophocles is known as the master of Greek? (False, it is Aristophanes)

54. Egypt is called Gift of the Nile. (True)

55. In ancient Rome, there is 7 days per week. (False, 8 days)

56. Mao Tse-tung is known as the Little Red book. (True)

57. 1812 is the end of Wart of 1812? (False, it is 1815)

58. The first Super Bowl was played in 1967. (True)

59. Television was invented in 1972. (True)

60. Babylon is considered the largest city in the world of their time. (True)

61. Zeus assumed the form of a swan to deduce the Spartan queen Leda. (True)

62. Mona Lisa is a famous painting by Leonardo Davinci. (True)

63. Herodotus is known as the “Father of history”. (True)

64. Minotaur is the monstrous creature residing in the center of the Labyrinth. (True)

65. Alexander the Great was the king of ancient Rome. (False, ancient Greek)

66. Plato and Aristotle were Greek philosophers. (True)

67. The pyramids of Giza are the oldest of the wonders and the only one of the seven substantially in existence today. (True)

68. The Hanging Gardens are the only one of the Seven Wonders for which the location has not been definitively established. (True)

69. The Egyptian word “pharaoh” literally means “great house.” (True)

70. The New Kingdom is remembered as a time of renaissance in artistic creation, but also as the end of dynastic rule. (True)

71. Mummification has come from Greek. (False, Egypt)

72. Alexander the Great became the King of Macedon at the age of 18. (False. 120 years old)

73. The main goal of Zionism was to Establish a Jewish homeland. (True)

74. Thomas Edison was a German investor and businessman. (False, he is American)

75. The Parthenon was built in honor of the goddess Athena, who represented the human aspiration for knowledge and the ideal of wisdom. (True)

76. Shang Dynasty is China’s first recorded history. (True)

77. The 5th century B.C.E. was an amazing time of philosophical growth for ancient China. (False, it is 6thcentury)

78. In the Inca empire, Coricancha. has another name called Temple of Gold. (True)

79. Zeus is the king of the Olympian gods in Greek mythology. (True)

80. The first newspapers published came from Rome, around 59 BC. (True)

History Trivia Questions
History Trivia Questions. Inspiration: WorldHistory

30+ Hard History Trivia Questions and Answers

Forget easy history trivia questions that anyone can quickly answer, it is time to level up your history quiz challenge with more difficult history trivia questions.

81. Which country did Albert Einstein live in before moving to the United States? Answer: Germany

82. Who was the first woman head of government? Answer: Sirimao Bandaru Nayake.

83. Which country was the first to give women the right to vote, in 1893? Answer: New Zealand

84. Who was the first ruler of the Mongol Empire? Answer: Genghis Khan

85. In which city was U.S president John F. Kennedy assassinated? Answer: Dallas

86. What does the Magna Carta mean? Answer: The great Charter

87. When did Spanish conquistador Francisco Pizarro land in Peru? Answer: in 1532

88. Who is the first woman to go to space? Answer: Valentina Tereshkova

89. Who has affair with Cleopatra and makes her queen of Egypt? Answer: Julius Caesar.

90. Who is one of the most famous students of Socrates? Answer: Plato

91. Which of the following tribes does not share its name with a mountain peak? Answer: Bheel.

92. Who among the following emphasized the ‘Five Relationships? Answer: Confucius

93. When was the “Boxer Rebellion happened in China? Answer: 1900

94. The historical monument Al Khazneh is located in which city? Answer: Petra

95. Who was prepared to exchange his English kingdom for a horse? Answer: Richard III

96. Whose winter residence did Potala palace serve until 1959? Answer: Dalai Lama

97. What was the reason for Black Plague? Yersinia pestis

98. Which type of aircraft was used to bomb Hiroshima in Japan during World War II? Answer: B-29 Superfortress

99. Who is known as the Father of Medicine? Answer: Hippocrates

100. Cambodia was devastated by which reign between 1975 and 1979? Answer: Khmer Rouge

101. Which countries weren’t colonized by Europeans in Southeast Asia? Answer: Thailand

102. Who was the patron God of Troy? Answer: Apollo

103. Where was Julius Caesar killed? Answer: In the Theater of Pompey

104. How many Celtic languages are still spoken today? Answer: 6

105. What did the Romans call Scotland? Answer: Caledonia

106. What was the Ukrainian nuclear power manufacturer that was the site of a nuclear disaster in April 1986? Answer: Chernobyl

107. Which Emperor built the Colosseum? Answer: Vespasian

108. The Opium war was a battle between which two countries? Answer: England and China

109. What famous military formation was made by Alexander the Great? Answer: Phalanx

110. Which countries fought in the Hundred Years’ War? Answer:  Britain and France

25+ Modern History Trivia Questions

It is time to test your smart with questions about modern history. It is about recent events happening and recording the most significant news around the world. So, let’s check out the below history trivia questions and answers.

11. Who was awarded Peace Noble Prize when she was 17 years old? Answer: Malala Yousafzai

112. Which country did a Brexit plan? Answer: The United Kingdom

113. When did Brexit happen? Answer: January 2020

114. Which country started with the Covid-19 Pandemic? Answer: China

115. How many U.S presidents are depicted on Mount Rushmore? Answer: 4

116. Where State of Liberty come from? Answer: France

117. Who founded Disney Studios? Answer: Walt Disney

118. Who founded Universal Studios in 1912? Answer: Carl Laemmle

119. Who is the author of Harry Potter? Answer: J. K. Rowling

120. When did the Internet become popular? Answer: 1993

121. Who is the 46th American president? Answer: Joseph R. Biden

122. Who leaked classified information from the National Security Agency (NSA) in 2013? Answer: Edward Snowden

123. What year was Nelson Mandela freed from prison? Answer: 1990

124. Who was the first woman to be elected Vice President of the United States in 2020? Answer: Kamala Harris

125. Which fashion brand did Karl Lagerfeld work for as creative director from 1983 until his death? Answer: Channel

126. Who is the first British Asian Prime Minister? Answer: Rishi Sunak

127. Who had the shortest prime minister tenure in UK history, lasting 45 days? Answer: Liz Truss

128. Who has served as president of the People’s Republic of China (PRC) since 2013? Answer: Xi Jinping.

129. Who is the world’s longest-serving leader so far? Answer: Paul Piya, Cameroon

130. Who is the first wife of King Charles III? Answer: Diana, Princes of Wales.

131. Who is the Queen of the United Kingdom and other Commonwealth realms from 6 February 1952 until her death in 2022? Answer:  Elizabeth Alexandra Mary Windsor, or Elizabeth II

132. When did Singapore become independent? Answer: August 1965

133. Which year did the Soviet Union collapse? Answer: 1991

134. When was the first electric car introduced? Answer: 1870s

135. Which year was Facebook founded? Answer: 2004

15+ Easy True/False History Trivia Questions for Kids

Do you know that take a quiz daily can help improve children brainstorm? Ask your kids these question to give them best ideas about past history and broaden their knowledge.

136. Peter and Andrew were the first apostles known to follow Jesus. (True)

137. Dinosaurs are creatures that lived millions of years ago. (True)

138. Football is the world’s most popular spectator sport. (False, Auto Racing)

139. First Commonwealth Games took place in 1920. (False, 1930)

140. The first Wimbledon tournament was held in 1877.  (True)

141. George Harrison was the youngest Beatle. (True)

142. Steven Spielberg directed Jaws, Raiders of the Lost Ark, and ET. (True)

143. Pharaoh’s title was given to the rulers of Ancient Egypt. (True)

144. Trojan War took place in Troy city in Ancient Greek. (True)

145. Cleopatra was the last ruler of the Ptolemaic dynasty of ancient Egypt. (True)

146. England has the world’s oldest parliament. (False. Iceland)

147. A cat became a Senator in Ancient Rome. (False, a horse)

148. Christopher Columbus was known for his discovery of America. (True)

149. Galileo Galilei pioneered the use of the telescope for observing the night sky. (True)

150. Napoleon Bonaparte was the second emperor of French. (False, the first emperor)

Takeaway

Can you answer all of the 150+ history trivia questions above? Do you find history so cool again?

Besides, AhaSlides provides you hundreds of interesting themed questions for different occasions.

Beside history trivia questions, let’s get started creating your own quiz with AhaSlides templates right away.

Use this reference code when you checkout: AHAXMAS21

Make this Christmas the most fun yet with our new and exciting templates. Coming soon this 12th December 2022