Are you a participant?

70+ Math Quiz Questions For Fun Excercises in Class

70+ Math Quiz Questions For Fun Excercises in Class

Quizzes and Games

Lakshmi Puthanveedu 27 Dec 2022 6 min read

Mathematics can be exciting, especially the math quiz questions if you treat it correctly. Also, kids learn more effectively when engaged in hands-on, enjoyable learning activities and worksheets.

Kids always don’t enjoy learning, especially in a complex subject like math. So we have compiled a list of kids’ trivia questions to provide them with a fun and informative math lesson.

These fun math quiz games will entice your child to solve them. There are numerous methods for making simple math questions and answers. Practising math with dice, cards, puzzles, and tables and engaging in classroom math games ensures that your child approaches math effectively.

Here are some fun, tricky types of Maths Quiz Questions

Finding engaging, exciting, and, at the same time, valuable math quiz questions can take a lot of your time. That’s why we’ve got it all sorted out for you.

Beside math quiz questions, alternatively, you can find some exciting math games for K12 students & how to make a Zoom Quiz, or check out best 2 tips below

Easy Math Quiz Questions

Begin your game with these easy math trivia questions that educate and enlighten you. We guarantee you that you’ll have a fantastic time.

  1. A number that does not have a numeric of its own?

              Answer: Zero

2. Name the only even prime number?

             Answer: Two

3. What is the perimeter of a circle also called?

             Answer: The Circumference

4. What is the actual net number after 7?

             Answer: 11

5. 53 divided by four is equal to how much?

             Answer: 13

6. What is Pi, a rational or irrational number?

             Answer: Pi is an irrational number.

7. Which is the most popular lucky number between 1-9?

             Answer:  Seven

8.      How many seconds are there in one day?

             Answer: 86,400 seconds

9. How many millimetres are there in one litre?

             Answer: There are 1000 millimetres in just one litre

10. 9*N is equal to 108. What is N?

             Answer: N = 12

11. A image that can also see in three dimensions?

             Answer: A hologram

12. What comes before Quadrillion?

             Answer:  Trillion comes before the Quadrillion

13. Which number is considered a ‘magical number’?

           Answer: Nine.

14. Which day is Pi day?

           Answer: March 14

15. Who invented the equals to ‘=” sign?

         Answer: Robert Recorde.

16. Initial name for Zero?

             Answer:  Cipher.

17. Who were the first people to make use of Negative numbers?

             Answer: The Chinese.

Math Quiz Questions
Math Quiz Questions

Maths G.K. Questions

Since the beginning of time, math has been used, as shown by the ancient structures that still stand today. So let’s look at this math quiz and answers about the wonders and history of mathematics to expand our knowledge.

1. Who is the Father of Mathematics?

    Answer: Archimedes

2. Who discovered Zero (0)?

    Answer: Aryabhatta, AD 458

3. The average of the first 50 natural numbers?

   Answer: 25.5

4. When is Pi Day?

   Answer: March 14

5. Value of Pi?

   Answer: 3.14159

6. Value of cos 360°?

   Answer: 1

7.  Name the angles greater than 180 degrees but less than 360 degrees.

    Answer: Reflex Angles

8. Who discovered the laws of the lever and pulley?

    Answer: Archimedes

9. Who is the scientist who was born on Pi Day?

    Answer: Albert Einstein

10. Who discovered Pythagoras’ Theorem?

     Answer: Pythagoras of Samos

11. Who discovered the Symbol Infinity”∞”?

       Answer: John Wallis

12. Who is the Father of Algebra?

       Answer: Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi.

13. What part of a Revolution have you turned through if you stand facing west and turn clockwise to face South?

        Answer: ¾

14. Who discovered ∮ Contour Integral sign?

      Answer: Arnold Sommerfeld

15. Who discovered Existential Quantifier ∃ (there exists)?

     Answer: Giuseppe Peano

17. Where did the “Magic Square” originate?

      Answer: Ancient China

18. Which film is inspired by Srinivasa Ramanujan?

       Answer: The Man Who Knew Infinity

19. Who invented “∇”the Nabla symbol?

     Answer: William Rowan Hamilton

Hard Math Quiz Questions

Now, let’s check some hard maths questions, shall we? The following quiz is for aspiring mathematicians. Best wishes!

1. What is the last month of the year with 31 days?

    Answer:    December

 2. What maths word means the relative size of something?

    Answer:  Scale

3. 334×7+335 equals what number?

       Answer: 2673

4. What was the name of the measuring system before we went metric?

     Answer:   Imperial

5. 1203+806+409 equals what number?

     Answer: 2418

6. What maths term means as correct and exact as possible?

    Answer:  Accurate

7. 45×25+452 equals what number?

    Answer:  1577

8. 807+542+277 equals what number?

     Answer: 1626

 9. What is the mathematical ‘recipe’ for working something out?

      Answer:   Formula

10. What is the word for the money you earn by leaving cash in the bank?

     Answer: Interest

11.1263+846+429 equals what number?

       Answer:   2538

12. Which two letters symbolise a millimetre?

       Answer: Mm

13. How many Acres make a square mile?

       Answer:  640

 14. What unit is one-hundredth of a meter?

        Answer: Centimetre

15. How many degrees are there in a right angle?

      Answer: 90 degrees

16. Pythagoras developed a theory about which shapes?

     Answer: Triangle

17. How many edges does an octahedron have?

       Answer:  12

 

MCQs – Multiple Choice Math Quiz Questions

Multiple-choice test questions, also known as items, are among the best math trivia available. These questions will put your math skills to the test.

1. No. of hours in a week?

(a) 60

(b) 3,600

(c) 24

(d) 168

Answer : d

2. What angle is defined by the sides 5 and 12 of a triangle whose sides measure 5, 13, and 12?

(a) 60o

(b) 45o

(c) 30o

(d) 90o

Answer : d

3. Who invented infinitesimal calculus independently of Newton and created the binary system?

(a) Gottfried Leibniz

(b) Hermann Grassmann

(c) Johannes Kepler

(d) Heinrich Weber

Answer: A

4. Who among the following was a great Mathematician and astronomer?

(a) Aryabhatta

(b) Banabhatta

(c) Dhanvantari

(d) Vetalbatiya

Answer: A

5. What is the definition of a triangle in n Euclidean geometry?

(a) Quarter of a square

(b) A polygon

(c) A two-dimensional plane determined by any three points

(d) A shape containing at least three angles

Answer: c

6. How many feet are there in a fathom?

(a) 500

(b) 100

(c) 6

(d) 12

Answer: C

7. Which 3rd-century Greek mathematician wrote Elements of Geometry?

(a) Archimedes

(b) Eratosthenes

(c) Euclid

(d) Pythagoras

Answer: c

8. The basic shape of the North American continent on a map is called?

(a) Square

(b) Triangular

(c) Circular

(d) Hexagonal

Answer: b

9. Four prime numbers are arranged in ascending order. The sum of the first three is 385, while the last is 1001. The most significant prime number is—

(a) 11

(b) 13

(c) 17

(d) 9

Answer: B

10 The sum of terms equidistant from the beginning and end of an A.P. is equal to?

(a) the First term

(b) the Second term

(c) the sum of the first and last terms

(d) last term

Answer: c

11. All natural numbers and 0 are called the _______ numbers.

(a) whole

(b) prime

(c) integer

(d) rational

Answer: A

12. Which is the most significant five-digit number exactly divisible by 279?

(a) 99603

(b) 99882

(c) 99550

(d) None of these

Answer: b

13. If + means ÷, ÷ means –, – means x and x means +, then:

9 + 3 ÷ 5 – 3 x 7 = ?

(a) 5

(b) 15

(c) 25

(d) None of these

Answer : D

14. A tank can be filled by two pipes in 10 and 30 minutes, respectively, and a third pipe can empty in 20 minutes. How much time will the tank fill if three pipes are opened simultaneously?

(a) 10 min

(b) 8 min

(c) 7 min

(d) None of these

Answer : D

15 . Which of these numbers is not a square?

(a) 169

(b) 186

(c) 144

(d) 225

Answer: b

16. What is its name if a natural number has precisely two different divisors?

(a) Integer

(b) Prime number

(c) Composite number

(d) Perfect number

Answer: B

17. What shape are honeycomb cells?

(a) Triangles

(b) Pentagons

(c) Squares

(d) Hexagons

Answer : d

Math Quiz Questions
Math Quiz Questions

Takeaways

When you understand what you’re learning, math can be fascinating, and with these fun trivia questions, you’ll learn about the most amusing math facts you’ve ever encountered.

Reference: Ischoolconnect

Use this reference code when you checkout: AHAXMAS21

📢 AhaSlides Interactive Webinar 📹 Get the most out of AhaSlides!